Tűzhangya projekt
Az első magyar Atlanti óceánt átevező csapat támogatása

 Két fiatal hajós, a Budapest Evezős Egyesület tagjai Rakonczay Viktória és párja, Rakonczay Gábor, az általuk tervezett és épített óceánevezős-hajó, a "Tűzhangya" fedélzetén és az evezők mögött, teljesítették tervüket.
 

2007. január 9-én a Kanári-szigeteki Gran Canaria Pasido Blanko kikötőből indultak útnak azzal a céllal, hogy átevezik az Atlanti-óceánt. Úti-céljuk az Antigua, English Harbour kikötője.
Magyar csapatnak ez eddig még nem sikerült, magyar színekben tehát elsőként evezték át az Atlanti óceánt.
Helyi idő szerint 2007. márc.1. 7óra 40 perc, itthoni idő szerint 12ó 40perc kor érkeztek céljukhoz, az Antigua, English Harbour kikötőbe.
 
A huszonéves fiatalok az eredetileg tervezett 60-70 nap helyett 51 nap alatt tették meg az 5233 km-es távolságot, vagyis átlagosan több mint 100 kilométert eveztek naponta. Két óránként váltották egymást.
A világcsúcshoz szükséges időt pontosan 4 órával lépték túl. Kb. 16 km hátrány 5170 km-en.
 

 "Az út előtt sohasem eveztünk, de amikor a hihetetlen kalandos, viharokkal tarkított 51 napos evezés után átértünk a túlpartra, vegyes párosként világrekordot döntöttünk. Washingtonban a National Geographic Adventure, az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményünket, Londonban Guinness World Records kitüntetést kaptunk. Az általunk tervezett Tűzhangya itthon elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat; a hajót pedig Budapesten a Magyar Iparművészeti Múzeumban, és Bécsben a Vienna Boat Show-n láthatta a nagyközönség." (Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor http://atlantix.eu/rolunk)
 
Az óceán átevezésének  történetét hajónaplóban rögzítették, amelyből könyv is született, "Tűzhangya" címmel, Fa Nándor előszavával és Fábry Sándor ajánlásával. "Ha Viktória és Gábor pár évtized múlva megkérdezik egymástól/önmaguktól, mi lett az álmaikból?  - Lesz mit válaszolniuk." (Fábry Sándor).
 
Dr. Feith Zoltán anyagi hozzájárulással támogatta a projektet, valamint  műholdas telefont is biztosított  az expedícióhoz, ezzel segítette az akkor még egyetemista fiatalok álmának megvalósulását.