Budapesti Operabarát Egyesület Ifjú Operabarátok Köre
Működés támogatása
 

Budapesti Operabarát Egyesület és Alapítvány Ifjúsági Tagozataként Komor Ágnes kezdeményezésére 1993-ban megalakult az Ifjú Operabarátok Köre.

Komor Ágnes több évtizedes, sikeres hárfaművészi pályafutással a háta mögött döntött úgy, hogy tehetségét a gyerekek és a fiatalok zenei képzésének szenteli. A Kör vidéken és Budapesten 6-25 éves fiatalok százezreihez hozta közel az opera műfaját. Komor Ágnes nevéhez fűződik két nagyon sikeres rendezvénysorozat is: az évente megrendezett Nyitott nap az Operaházban, illetve a Házhoz visszük az operát. A fiataloknak összeállított koncertprogramokhoz rajzpályázat is kapcsolódott, a díjnyertes alkotásokat évente kiállították a dalszínházban és az Erkel Színházban. 
A művésznő édesapjával, Komor Vilmossal (az Operaház és a Filharmóniai Társaság egykori karmestere) szakmai díjat alapított, amelyet azóta is minden esztendőben megkap egy kiemelkedően tehetséges karmester, korrepetitor vagy zenekari művész. 

Komor Ágnes egy interjúban így foglalta össze hitvallását: "Mi egy lehetőséget kínálunk a gyerekeknek, megmutatjuk, hogy ilyen zenei is létezik. Még ha nem is fognak komolyzenét hallgatni, akkor is tudják, hogy van hová fordulni. A zenéhez mindig lehet menekülni."
 
Az Ifjú Operabarátok Körének működéséhez a kétezres évek elején Dr. Feith Zoltán is hozzájárult anyagi támogatást nyújtva, ezzel segítve a gyermekek és ifjú felnőttek zene iránti szeretetének kialakulását, komolyzenével való találkozásának lehetőségét. 

www.operabaratok.hu