Laurie Kaszás Sogawa - Koncert
Shakuhachi koncertek a Zeneakadémián

"A shakuhachi számomra mindig is a hangról szólt: lélekből lélegzet, lélegzetből hang. A bambusz alkimista; mintha végtelen mennyiségű lélegzetet lenne képes befogadni és hanggá alakítani.
A zene titokzatos. A fizikai mozgásból hanghullámok keletkeznek, amelyek ezután hallgatókhoz jutnak el. A hallgatókat az a médium ragadja el, amely a hangot juttatja el hozzájuk: nem a levegő, hanem a lélek. A zenészek hallják amit játszanak még mielőtt a hang megszületne; olyan művészet alkotói ők, amely ott, akkor, abban a pillanatban valósul meg.

Egy CD felvétel zenei pillanatsorokat ragad meg - megragad valamit, de nem teljes. Ezeket a darabokat sose játszottam így, és sose fogom őket újra így játszani. A CD felvétel lehetővé tette számomra, hogy a Homeland megszülethessen. Olyan mély és bonyolult érzésekkel merültem a darabba, mint amilyen a partitúrám. És ez a CD az egyetlen hely, ahol a Homeland valaha is létezni fog.

A bambusz a tanítóm, és szépségével megtöltötte az életem. Több órát töltöttem bambusszal a kezemben, mint bármi mással: játszottam rajta, földbe szúrtam, tűz fölé tartva melegítettem, hogy érleljem és kiegyenesítsem. Szeretem a tapintását és az illatát, és szeretem arany színeinek ragyogását. Hálás vagyok azért a hangért, amelyet tőle kaptam.

Hálás vagyok a tanáraimnak: Aoki Reibonak, aki hosszú éveken át tanított a Kinko stílusban, és Sogawa Kinyának a Koten Honkzokuért a Watazumiko stílusban. A CD készítés során használt hangszerek mindegyikét Sogawa Kynia készítette, kivéve a Chosi felvételénél  használt 2.6-os méretűt, amelyet én készítettem. Minden hangszer ji-nashi (nem műanyag) nobekan (egyetlen bambuszból készült).

Elmondhatatlanul hálás vagyok barátomnak és pártfogómnak, Dr. Feith Zoltánnak.
A japán kultúra és a shakuhachi iránti szeretete volt az a hajtóerő, ami engem Magyarországra hozott, hogy megoszthassam ezt a lendületes és csodálatos zenét az egyformán lendületes és csodálatos magyar emberekkel.

Ottlik Lea csodákat tett, és köszönettel tartozom Haynal Ákosnak és Tóth Tímeának is, amiért lehetővé tették, hogy a shakuhachit több magyar városban is bemutathassam. Külön köszönettel tartozom Kovács Lóránt professzor úrnak, aki az Akadémia tanáraként nagylelkűen támogatott.

 

Köszönöm, köszönöm, köszönöm."


                   Laurie Kaszas Sogawa