Bozsik Yvette Társulat
Működés támogatása

http://feith.nagycsaba.hu/files/9/3/bozsik_yvette_portre.jpg Bozsik Yvette, a nevét viselő Társulat alapítója, a mai magyar táncélet talán legkülönösebb alakja. Az 1986-os év óta minden előadása eseménynek számít szakmai szempontból, és egy jó ideje a nagyközönség is ismeri nevét és munkáit. Hazánk művészeti életének mára már megkerülhetetlen jelenségévé vált.
 
Pályája a klasszikus képzettsége és szellemi alkata közti ellentét szorításából indult, mindig is kényszernek érezte a balett tradicionális és zártrendszerű világát, hagyományos sztereotípiáit. A kitörést az jelentette, hogy 16 éves balett-növendékként elkezdett független avantgarde produkciókat készíteni. Bár átvette hivatásos táncművész diplomáját, és évekig egy klasszikus balett-csoport vezetőtáncosa volt, végig kettős életet élt. Az alternatív művészet mellett kötelezte el magát, amikor megalakította képzőművész kollégájával első társulatát, a Természetes Vészek Kollektívát. Számos sikeres előadást hoztak létre, melyekkel beutazták a világot, ezzel a társulat felért a csúcsra.
 
Később kivált a csoportból, hogy Szegeden koreografáljon a Szegedi Balett számára, majd 1993-ban leszerződött a Katona József színházhoz koreográfusként, emellett számos előadást rendezett. Még ebben az évben létrehozta önálló csoportját, "Bozsik Yvette Társulat" néven. Produkciói egyre professzionálisabbakká váltak, egyre nyitottabbak a néző felé. Erre bizonyíték, hogy itthon megkapta a legrangosabb magyar táncvilágbeli elismerésnek számító Harangozó Gyula díjat, illetve az egyik legnagyobb nemzetközi versengés, az Edinburgh-i Fesztivál Nemzetközi Kritikusi Díját háromszor is, és az Independent és The Herald című lapok különdíjait. Sikereinek hatására elérte, hogy nemzetközi hírű előadókkal dolgozhatott együtt, mint Diamanda Gallas énekesnő, vagy mint John Lurie színész-zenész, akinek erre a célra külön felvett szaxofon szólójára táncolta Bozsik Yvette az ő szólóját.
 
Bozsik Yvette művészi alkotó személyiséggé lépett elő, előadótársai az ő gondolatait bontják ki. A tehetségén kívül egy hosszú út tapasztalatait is magáénak tudhatja és biztosak lehetünk benne, hogy tovább keresi a saját útját, önmagát, a kihívást és a mindannyiunk által feltett kérdések válaszát.
A Bozsik Yvette Társulat tagjai: Fülöp Tímea, Gombai Szabolcs, Hasznos Dóra, Valencia James, Samantha Kettle, Krausz Aliz, Vati Tamás, Vislóczki Szabolcs.
 
A Bozsik Yvette Társulat az elmúlt tíz évben a világ számos helyén fellépett, többek között Párizsban, Edinburgh-ban, Brüsszelben, Firenzében, Drezdában, New York-ban, Szöulban, Londonban, Berlinben, Hong Kongban, Moszkvában. Többször nyertek díjakat rangos fesztiválokon.
Magyarországon több helyen is tartott bemutatókat a Társulat, többek között a budapesti Trafóban, a Katona József Színházban, a Nemzeti Táncszínházban és a Művészetek Palotájában.
Együtt dolgoztak olyan társulatokkal és művészekkel, mint az orosz Derevo, Halász Péter, Fischer Iván, Endo Tagashi, Mészáros Márta, Yonderboi, Fabianne Berger, Philippe Héritier.

A Társulat munkáját Dr. Feith Zoltán a kilencvenes évek közepétől kezdte támogatni, amikor még a Kamra Színházban szerepeltek, kamaradarabokkal.